Eigen veiligheid
Waar let je op qua veiligheid voordat je de patiënte onderzoekt?
Altijd moet er op eigen veiligheid gelet worden. Dus is de weg vrij en blijft het vrij. Komt er echt geen verkeer aan. Als de weg vrij is gemaakt en alle andere gevaren zijn weg genomen dan moet je er wel altijd rekening mee houden dat het toch weer kan veranderen. Hoe vaak iemand niet denkt om toch even er langs te moeten rijden…. “Ik woon hier vlak om de hoek!”
Zeker als de ambulance als eerste ter plaatse komt kan dat er voor omstanders heel raar eruit zien. Het ambulancepersoneel gaat eerst al het verkeer stil leggen, en even uitleg geven aan de voorste auto’s. Ze zetten de auto vaak wel 80 meter of meer bij het ongeval vandaan. Als dan alles geregeld is, dan pas gaan ze kijken bij de slachtoffers. Het is van groot belang dat het personeel eerst hun eigen veiligheid garanderen. En dan pas kijken naar de veiligheid van een ander. Het zal de eerste keer niet zijn dat de hulpverlener het slachtoffer word. Hou altijd rekening met het onverwachte….
In de opleiding van hulpverleners wordt dan ook aandacht besteed aan zaken als de risico’s van werken op of langs de weg, het gevaar van langskomend of achteroprijdend wegverkeer, mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen of explosiegevaar en onvoorspelbaar en/of agressief gedrag van weggebruikers.
In deze casus zou ik ervoor kiezen om gelijk de politie mee te vragen (als ze er al niet zijn). De politie kan dan het verkeer regelen en de ambulance zich bezig houden met het slachtoffer.
Hieronder nog een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden i.v.m. mogelijke gevaren.
- Is het veilig op de plaats van het ongeval (rijden er geen andere auto’s meer langs?).
- Lekkage van vloeistoffen onder en langs het voertuig van het ongeval?
- Brandgevaar?
- Staat het voertuig stabiel?
- Zijn er airbags uitgekomen zo ja zijn ze allemaal uitgekomen?
- Is de gordel spaninrichting afgegaan/geactiveerd?